“Per què vaig decidir revelar el meu càncer”


MANTENIMENT – L’antic animador del “Més gran cabaret del món” estrena un llibre, Viu i renaixem cada dia, en què relata haver estat operat d’un càncer de ronyó a principis d’any. Al plató de “Buzz TV”, també parla de la seva exitosa separació de la seva dona Nana.

REVISTA DE TV.Viu i renaixem cada dia (edicions XO), aquest és el llibre que publiqueu el dijous 29 de setembre. Per què aquest títol?
Patrick SEBASTIEN. – Tots els llibres on em deia a mi mateix, volia que fossin útils. Vull compartir amb persones que tenen preocupacions i els meus mètodes per mantenir-se dret. Tinc 68 anys i acabo de passar per un autèntic tsunami. Durant dos anys m’ho vaig passar terriblement: el desallotjament repugnant de France Télévisions, grans dols relacionats amb familiars, la meva separació de la Nana i un càncer de ronyó amb una important operació. Encara tinc una cicatriu de 40 centímetres.

Com estàs avui ?
Estic bé, estic relaxat. El que em va passar és el que jo anomeno una “sort”. M’ha passat dues vegades. Són càncers descoberts per casualitat. Va passar el gener passat. Vaig fer una ecografia de seguiment per veure si tot estava bé. El meu metge Georges va veure una petita taca blanca i em va fer fer una ressonància magnètica i una biòpsia. Finalment va descobrir el càncer. Tot i que feia 3 centímetres, no era invasiu i no necessitava quimioteràpia. Així que em van operar amb vuit hores d’anestèsia. La rehabilitació i la recuperació van ser complicades. Però dos mesos més tard, estava a l’escenari. Forma part de la vida. La paraula càncer no em fa por. Simplement, no ho volia donar a conèixer.

VEGEU TAMBÉ – Patrick Sébastien és el convidat de BuzzTV

Per què ?
És interessant mediar quan es cura. L’autocompasió és la pitjor manera d’aconseguir el renaixement. Sovint penso en aquesta frase que em va dir la meva mare quan va morir el meu fill: “No és el final d’una cosa, és el començament d’una altra cosa“. No reneixem, ni en el ressentiment ni en l’amargor. Estic en permanent benevolència. I em vaig llançar a molts projectes. L’important és fer i mantenir-se dret. I si pot ajudar a algunes persones a aguantar una mica millor… Conec molta gent que viu millor gràcies als meus llibres. És una autèntica satisfacció.

Al llibre, correlacioneu el vostre càncer amb el vostre desallotjament de France Télévisions.
No està directament relacionat, però hi ha un vincle entre l’estrès i la salut. Després de la mort de la meva mare, em van diagnosticar melanoma. També hi ha una altra cosa que comento al llibre, és la vacuna. No sóc un conspirador, però estic observant. Abans de la vacuna, no tenia res. I després vaig acabar amb prediabetis, prostatitis. No estic acusant, però em pregunto. Al meu voltant, és el mateix, molta gent s’ha trobat amb una patologia.

Fins i tot n’has parlat amb Emmanuel Macron que no està d’acord amb tu.
En lloc d’anar a cridar a les safates, Utilitzo les relacions que tinc amb Emmanuel Macron. No sóc cap suport, he votat en blanc per dir-te. Ens hem vist dues vegades i el tinc per telèfon de tant en tant. Intento donar-li informació, preguntes i em contesta, ja està bé. Li vaig dir que no volia fer la quarta vacuna. Per a ell, no hi ha cap enllaç però escolta el que dic.

Vau tenir por a la mort durant aquest període?
Quan vaig presentar “Through the Looking Glass” on estava fent Frédéric Dard amb el seu fill, aquest últim em va dir una cosa molt agradable: “Tota la meva vida, vaig pensar que tenies por de la mort, de fet, era la vida la que t’espantava“. Crec que tot està escrit, que el destí està dibuixat. Si he de morir quan surti d’aquí, ja està. No m’enfado amb l’inevitable. Ajuda a viure millor. Tinc una cultura i una formació que m’haurien permès tenir l’estima de les elits però hauria perdut la inutilitat de viure, les meves cançons, les meves merdes que són essencials per a la meva vida. Avui no bec, no prenc drogues, no prenc tranquil·litzants i no vaig a veure un psiquiatre.

“Podria acabar amb la meva vida, però no d’una manera desesperada”

Patrick Sebastià

Hi ha un personatge recurrent en aquest llibre, l’anomenes “el brillant”. És una arma que tens en el teu poder i t’has plantejat utilitzar-la per acabar amb la teva vida. Podríeu actuar algun dia?
Sí, però no d’una manera desesperada. Prefereixo aturar-me abans que em detinguin. I sobretot abans de la caiguda real. Vaig veure la meva mare, abans dona d’acció, que durant quatre anys es va arrossegar del llit de l’hospital a l’hospital. No vull això. Fa temps que estic pel dret a l’eutanàsia. A la meva vida he dinat amb caviar, xampany, no vull acabar amb una magdalena podrida i una compota malmesa! Sempre que pugui pujar a l’escenari, estic bé. Però si sento que s’acosta el veritable declivi físic i mental, sóc capaç de posar-me un sobre mi mateix. Amb somriure. De moment, no tinc les pilotes. És un acte de valentia i no de covardia al contrari del que diuen alguns.

Trobes a faltar la televisió?
No, només fabricació. Produeix “Les Années Bonheur” amb artistes, per exemple. Però tinc una compensació a l’escenari. I després vaig tenir el meu temps. No aguantaré fins als meus 90 ballets. I mai em vaig pensar com un animador. Sóc un artista. Sóc fan de Blanche Gardin, Jérémy Ferrari, Gaspard Proust i no els posarem en hora de màxima audiència. Ja no veig gaire televisió, excepte els esports, el Top 14. Canal tracta el rugbi d’una manera meravellosa. També veig “Secrets de la història” i “Preguntes per a un campió”. A part d’això, vaig desertar perquè l’oferta no em convé.

C8 retransmet els vostres programes, però podríeu tornar-ne per a de nous?
No, perquè la televisió ha evolucionat. A no ser que em donin total llibertat, però això ja no existeix. Ha de costar el mínim possible i aportar el màxim de beneficis possible. “Le Grand Échiquier” costa més que els meus programes i tenen 4 vegades menys audiència. Estic content que C8 torni a emetre els meus programes. Hi ha coses que passen: Cap d’Any i dos documentals molt macos, un dels quals es diu “Patrick Sébastien, descobridor del talent”. El 28 d’octubre s’emetrà a l’escenari la primera temporada del “Plus Grand Cabaret du monde”..

T’agrada l’època d’avui, la de la polèmica frase?
Mai dic “abans era millor”, dic “abans estava bé”. Treure frases fora de context em molesta, aquest brunzit sistemàtic que al final no canvia gaire. Pot matar. La majoria de la gent es troba a 10.000 milles d’això. El que els interessa és la seva família, els seus fills, el final de mes… El que em molesta és el menyspreu de la gent normal. Vinc del poble, i el meu orgull més gran és haver estat fidel als meus valors bàsics considerats com alguns. És cert, sóc honest i lleial.

“Amb Nana ens vam separar de manera amistosa, sense trencar-nos”

Patrick Sebastià

I què passa amb la política?
França està enfadada i no tenim el representant adequat. A l’extrem esquerre, tenim a Mélenchon que escup a la cara dels policies d’una manera impossible. A la dreta, tenim Le Pen i Zemmour escopint als immigrants. Mantenim viu l’odi. Vull que vingui un noi o una dona a reunir-nos. Macron, està al mig però és tebi.

Reveles la teva separació amb la teva dona Nana després de 30 anys de relació. Parles de “separació intel·ligent”, quin és el secret?
És una separació exemplar, de manera amistosa. Ens podem separar sense trencar-nos. El veritable amor és voler la felicitat de l’altre, encara que sigui fora de tu mateix. Hi ha tants drames després de les separacions. La Nana i jo som adults responsables, tenim un fill. No ens hem d’odiar. Ho fem tot perquè surti bé, sempre treballem junts. Si necessito un favor, ella ho fa per mi. I això no impedeix que les nostres vides sentimentals estiguin separades.

Crec en l’amor que exclou la possessivitat. Sóc llibertari i llibertí. Faig el que vull, no sóc de ningú i ningú em pertany. És un acord inicial en la meva relació. No vaig imposar res a les dones que eren amb mi. Vaig organitzar que existissin sense mi. Tinc molt de respecte i admiració per la Nana. És una dona valenta.

La presència espiritual de la teva mare t’ajuda a superar les proves?
Sí i la meva façana de pallasso és una defensa. Aquest és un dels secrets que més revelo en aquest llibre: la meva barrera. No tinc temps per perdre amb gent que és prou estúpida com per deixar-se en els prejudicis sobre mi i no mirar enrere. És estúpid dir això, però gràcies als meus problemes, vaig trobar aquesta pau.

Una mica de lleugeresa en aquest llibre on expliques els teus bons jocs al Cap d’Agde. “Sempre he fet el que volia amb el meu sexe i la meva solitud. M’encanten tant els amants romàntics com els travestis al Bois de Boulogne.dius…
Defenso el llibertinatge. En aquest entorn, no hi ha rics, ni pobres, ni bonics, ni lleigs. Hi ha alguns excessos de cul però no cal que hi siguis. No hi ha assetjament, ni violacions. És una societat ideal. Suposo que sempre n’he parlat més o menys. Amb aquesta pràctica, he conegut moltes persones que han viscut xocs emocionals. El cul és secundari.

VEGEU TAMBÉ – Clémence Castel és la convidada de Buzz TV